Origen de la “palma blanca de Diumenge de Rams” – Palmes Viaplana Skip to main content

Origen de la “palma blanca de Diumenge de Rams”

 

D’ençà que Jesucrist va entrar a Jerusalem rebut pel poble amb branques d’olivera i branques de palmera, actualment seguim festejant l’entrada triomfal amb “palmes i palmons” el “Diumenge de Rams”

La “palma blanca d’Elx” és coneguda per la seva tradició i la singularitat del “Palmeral d’Elx”, un oasi de palmeres datileres, que una vegada lligades per no exposar-les a la llum, surt del seu interior la “palma blanca”.

És a partir d’aquest moment en què els antics artesans intervenen la fulla de “palma blanca de Setmana Santa” per enriquir la benedicció i oferir el fruit del treball fet artesanalment.

La “palma arrissada”, els trenats, les flors, les decoracions penjants, són motius que passen a vincular-se amb l’imaginari religiós en el dia de la “processó del Diumenge de Rams”.

Els “artesans de la palma blanca” es van estendre pel territori arribant també a Catalunya, on la “palma de Diumenge de Rams” adquireix les seves variacions en el disseny i la seva pròpia identitat sobretot en l’època “Modernista”, un moment d’esplendor de l’“artesania” a Catalunya i en altres països (“Art Nouveau” a França, “Arts and Craft” al Regne Unit).

Es veu clarament la intenció d’Antoni Gaudí de reproduir l’oasi de palmeres a l’interior de la “Basílica de la Sagrada Família” a Barcelona. El referent a les “palmes i palmons” té una influència directa en l’arquitecte ja que a la plaça de la “Sagrada Família” se celebrava, i es continua celebrant, una de les fires més importants de “palma blanca de Diumenge de Rams”, així doncs el contacte i proximitat amb la tradició.

“Antoni Gaudí” treballava en col·laboració amb “mestres artesans” que elaboraven les decoracions en diferents materials, a mà. Aquest acostament a l’“artesania”, la imatge religiosa i la branca de palmera es fan visibles a l’interior i la façana de el “Temple expiatori de la Sagrada Família”.

A el “Portal de la Glòria” es troba una obra encastada al terra fent al·legoria a la rebuda a l’entrada de Jesús a Jerusalem el “Diumenge de Rams” amb les branques de palma i olivera.

A la “Façana del Naixement”, també trobem grans i llargues branques de palmera entre les decoracions realitzades en pedra.

És en aquesta època, que l’artesà Vicenç Viaplana adquireix la tècnica i coneixement de l’elaboració de la “palma blanca”, que s’ha transmès de generació en generació, de pares a fills. Així és que Palmes Viaplana continua aquesta antiga tradició de l’elaboració de les “palmes de Diumenge de Rams”.